השאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום מטרידה רבים שעומדים בפני הסיכון שכתב אישום יוגש כנגדם. אנשים לא מנוסים אישית בהליכים כאלה ואין רקע משפטי, זו אכן שאלה חשובה מאוד, לאור ההשלכות הפוטנציאליות הגדולות של הליכים פליליים כנגד אדם. נזכיר כי הליך פלילי מתחיל בתלונה במשטרה ולאחריה חקירת משטרה. בסופה, הפרקליטות או התביעה המשטרתית יחליטו אם להגיש כתב אישום. בכתבה זו אנו עונים בפירוט על השאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום?
מה קורה אחרי הגשת כתב אישום: ייצוג על ידי עורך דין
אם הוגש כתב אישום אך עדיין לא נוצר קשר עם עורך דין פלילי, בשלב זה וודאי שהדבר חיוני ודחוף. עורך הדין יוכל להסביר לכם ביסודיות מה קורה אחרי הגשת כתב אישום, בדגש על האפשרויות לאור המקרה האישי שלכם. אדם רשאי לייצג את עצמו בבית המשפט, אך לרוב הוא רק יחמיר את מצבו באופן כזה, בוודאי מול חשד לעבירה פלילית. בית המשפט הוא סביבה שבה הדברים מתנהלים באופן מיוחד. לא מספיק להיות בעלי כושר ביטוי טוב ולחשוב ש"אם השופטים רק יישמעו מה שיש לי לומר, הכל יהיה בסדר". עורך דין לא יוכל להבטיח תוצאה כזו או אחרת, אך בהחלט עשוי ליצור הבדל גדול בתוצאות, בהתאם לנסיבות המקרה. אפילו ביטול כתב אישום.
אז מה קורה אחרי הגשת כתב אישום?
אם אתם שואלים מה קורה אחרי הגשת כתב אישום, להלן השלבים האופייניים לתהליך שלאחר הגשת כתב אישום:
- שימוע פלילי: בעברות חמורות מסוימות שמוגדרות כעברות מסוג פשע (בשונה מהגדרת עברות כ"עוון"), אפשר לבקש שימוע פלילי לפני הגשת כתב אישום. הדבר מתייחס לעברות עם עונשים של יותר מ-3 שנות מאסר. השימוע עשוי לאפשר לשכנע את הרשויות, שלא להגיש כתב אישום.
- קבלת כתב האישום: הנאשם מקבל את כתב האישום, בו יופיעו פרטים בסיסיים. כולל מספר תיק והאם מדובר בתיק פלילי (ת"פ) או בתיק פשע חמור (תפ"ח).
- אינטראקציה ישירה של עורך הדין עם התביעה: עשויה בשלב זה גם לספק מידע חשוב (קבלת ממצאי החקירה) וגם להביא לשינויים משמעותיים (כמו הסדר טיעון). בכל מקרה ספציפי, מושפע גם ממה שיתרחש בשלב ראשוני וחשוב זה.
- זימון לדיון הקראה ודיון ההקראה עצמו: בדיון יש לענות לבית המשפט, האם ולגבי אילו חלקים מכתב האישום, הוא כופר או מודה. בשלב זה, ניתן גם להעלות "טענות מקדמיות".
- "דיוני הוכחות": דיונים עבור שמיעת עדים וחקירה נגדית שלהם. נזכיר כי לאור חזקת החפות, מדובר על שלב שבו התביעה מנסה להוכיח אשמה, מעל לספק סביר.
- הכרעת הדין: בין אם זו אשמה או זיכוי, למשל עקב ראיות שלא מספיקות להרשעה.
- טיעונים לעונש וגזר הדין
אפשרויות שונות לאחר תום המשפט
גזר הדין איננו סוף פסוק. הוא כמובן מחייב, אך יש אפשרויות נוספות, כגון ערעור על גזר הדין. תקופת מאסר עשויה להיות מקוצרת, בעקבות שחרור מוקדם על תנאי או בקשת חנינה שהתקבלה.
כמו כן, יש נסיבות שבהן מתאים לבקש פיצוי מהמדינה על מעצר עד תום ההליכים שלאחריו זיכוי. עורך דין שמתמחה בתחום בו מדובר, למשל עורך דין אלימות במשפחה, יכיר באופן היסודי ביותר את האפשרויות שעומדות בפניכם וידע להגיד מה קורה אחרי הגשת כתב אישום.
מה קורה אחרי הגשת כתב אישום: עוד כמה נקודות חשובות
זו הייתה סקירה כללית, אך מדובר כמובן בנושא מורכב למדי, ולכן נוסיף עוד כמה נקודות שכדאי לדעת בנוגע לשאלה מה קורה אחרי הגשת כתב אישום:
- המעבר מחשוד לנאשם - בשלב הגשת כתב האישום, החשוד הופך להיות מוגדר כ"נאשם". אך עדיין קיימת חזקת החפות. כלומר, העיקרון הבסיסי (במוסר וגם בחוק) לפיו אדם נחשב כחף מפשע, כל עוד לא הוכח אחרת.
- מעצר עד תום ההליכים - לעיתים עשויה להיות גם בקשת מעצר. חלופה קלה יותר לכך מספק מעצר בית.
- מיהו התובע? - כתב אישום במשפט פלילי הוא מצב שבו המדינה היא התובעת ולא נפגע העבירה. מי שהתלונן על העבירה או נפגע ממנה, לא יוכל לבטל את כתב האישום.
- חשיבות עורך הדין מהשלב הראשון - אז מה קורה אחרי הגשת כתב אישום? הדבר הנוסף שצריך לעשות הוא לפנות לעורך דין, כמו איתמר צור, עוד לפני הגשת כתב אישום. כבר משלב הזימון לחקירה, סיוע מקצועי כזה עשוי להשפיע מאוד על ההמשך.