skip to Main Content

מהם ההבדלים בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים

סעיף העבירה בה מואשם מי שנהג בשכרות הוא זהה למי שמואשם בנהיגה תחת השפעת סמים.

אך לא מדובר באותה עבירה, וגם ההתמודדות איתה מבחינה משפטית אינה זהה.

עורך דין איתמר צור מגן על לקוחות בבתי המשפט לתעבורה והפליליים בעבירות תעבורה ועבירות מורכבות הכוללות אישומים של נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעה מכל הסוגים.

כעת יסביר עורך דין איתמר צור על ההבדלים בין העבירות:

מתי ייחשב נהג כמי שנהג בשכרות?


המשטרה יכולה לעצור כל נהג בצד הדרך ולבצע לו בדיקת ינשוף לגילוי אלכוהול בנשיפתו.

כל תוצאה בינשוף של 290 מק"ג ומעלה של אלכוהול בליטר של אויר נשוף תחשב כמעידה על כך שנהג בשכרות.

לעומת זאת, על מנת לבדוק אם נהג תחת השפעת סמים על המשטרה לבצע בדיקת שתן, דם או רוק

 

עורך דין תעבורה מומחה בעבירות נהיגה תחת השפעת סמים - איתמר צור



החשד הנדרש על מנת לאפשר ביצוע בדיקה לגילוי אלכוהול מול בדיקה לגילוי סמים:


בדיקה לגילוי אלכוהול היא בדיקת אויר נשוף הנקראת בדיקת ינשוף, אשר הינה בדיקה כמותית ואיכותי שנותנת תשובה גם על המצאות אלכוהול באוויר ,וגם של כמות.

בדיקה לגילוי סמים מתבצעת בשלושה אופנים:

בדיקת שתן, בדיקת דם, ובדיקת רוק.

בדיקת השתן והדם הן בדיקות איכותיות וכמותיות, אשר גם הן מעידות על סוג הסם, וכמותו. לעומת זאת בדיקת הרוק מהווה רק בדיקת אינדיקציה לקיום סם ברוק.

האם נדרש חשד סביר על מנת לבצע את הבדיקה?


על מנת לבצע בדיקה לגילוי נהיגה תחת השפעת אלכוהול ובשכרות המשטרה יכולה לבצע בדיקת ינשוף לכל נהג בלא צורך בחשד סביר כזה או אחר.

על מנת לבצע בדיקת דם או שתן על המשטרה להוכיח חשד סביר לביצוע העבירה של נהיגה תחת השפעת סמים.

רק בקיום של חשד סביר כזה (לדוגמא- המצאות סמים גלויים ברכב) ניתן לבצע חיפוש ברכב ולבצע את הבדיקות של דם או שתן.

משמעות גדולה תהיה בהמשך הדרך אם חשד זה התקיים בטרם עריכת הבדיקה. עורך דין מומחה לעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים יילחם על מנת למנוע הגשת כתב אישום או לבטלו בהמשך בשל עריכת חיפוש לא חוקי.

לעומת זאת, זכרו כי ניתן לבצע בדיקת רוק בלא כל חשד סביר, (למשל במחסום דרכים אקראי) ועצם האינדיקציה תהווה סיבה לבצע את הבדיקה המקיפה של דם או שתן.

פקודת התעבורה אינה מפרידה בין שתי העבירות


סעיף העבירה בפקודת התעבורה הוא זהה לשתי העברות. משמעות הדבר כי נהג אשר נחשד בנהיגה תחת השפעת סמים, יואשם בסופו של דבר בסעיף עבירה שנכתב בו "נהיגה תחת השפעת אלכוהול בשכרות".

משמעות הדבר הוא כי מי שנהג במצב בו עישן מריחואנה יומיים לפני הנהיגה, אך נתפס כשהחומר מצוי בשתן שלו, יואשם בעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ובשכרות.

הטענה כי מצב זה אינו נכון נטענת רבות ואולם יש להבין כי מנגד מדובר בשני חומרים שמשפיעים על טיב הנהיגה, מהירות התגובה, והחושים. ומבחינת המחוקק אין לדעת מתי עישן אדם אם מצוי בגופו החומר הפעיל. על כן בחר המחוקק להשאיר את העבירה בצורה זהה על מנת שלא יטען הנהג כי עישן לפני מספר ימים ולא יהיה ניתן להוכיח כי לא כך הדבר.

לכן, בסופו של יום- נהיגה תחת השפעת אלכוהול ובשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים היא אותה עבירה.

מה שונה בין העבירות?


שימו לב כי בעוד שמחוקק קבע רף מינימלי שמתחתיו גם אם צרכת אלכוהול זה עדיין חוקי, הרי ובנהיגה תחת השפעת סמים אין רף מותר. כל כמות של סם, גם קטנה תיצור אפשרות להגשת כתב אישום בגין נהיגה תחת השפעת סמים.

בנוסף, אין כל הבדל בין סוגי סמים שונים, שהשפעתם שונה.

כיצד מתייחסים לכך בתי המשפט?

לעומת החוק היבש, בשטח יש משמעות גדולה לטענות משפטיות וראייתיות שונות לגבי אופן ביצוע העבירה, ועריכת הבדיקה בצורה חוקית ועל פי הנהלים.

כמות סמים בשתן - האם מדובר בשרידי סם בלבד?


למרות שהמחוקק לא קבע רף, עדיין יש לבחון כל מקרה לגופו, ולבדוק האם הכמות יכולה להעיד על כך שהסם היה מצוי בגוף ימים רבים, והוא כבר מצוי במצב של "שרידי סם".

בנוסף יש לבדוק האם ייתכן שהנהג נטל תרופה מסוימת אשר התוצאה שלה בשתן תביא לעדות שקרית על שימוש בסם לא חוקי?

לבסוף על עורך הדין המתמחה בעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים לחקור ולבדוק כל ראיה בתיק, ולהוכיח כי הנהיגה לא הושפעה מהסם.

בדיקת כשלים ראייתיים בתיק החקירה ובביצוע הבדיקות


בנוסף משמעות גדולה תהיה לבחינת השאלה האם הבדיקה נעשתה בלא כל כשלים ראייתיים, ותוך הקפדה של המשטרה על עריכת הבדיקה בכפוף לחשד סביר, וכי בדיקת השתן או הדם עצמה נעשתה כראוי בשרשרת רצופה של בדיקות וללא כשלים.

גם בבדיקת ינשוף וגם בבדיקת סמים יש מקום רב למצוא טעויות באופן עריכת הבדיקות ולהביא לתוצאות מיטביות

חשיבות לקבלת ייצוג המשפטי


אירוע של נהיגה תחת השפעת סמים או נהיגה תחת השפעת אלכוהול ובשכרות חושף את הנהג לכתב אישום שיכול לשאת עמו ענישה לא פשוטה כגון שלילת רישיון ארוכה, קנסות גבוהים, ועוד. אם מדובר במקרה שני אז הסכנה אפילו גדולה יותר.

חשוב מאד לקבל ייצוג משפטי של עורך דין המתמחה בעבירות אלה. עורך דין מומחה לדיני תעבורה ועבירות סמים ושכרות יוכל לאתר פגמים במהימנות הבדיקות, בין אם בדיקת הינשוף בה ניתן מצוא פגמים כגול אי כיול של המכשיר, העדר קשר עין בין השוטר לנהג, ביצוע בדיקה ללא המתנה של 15 דקות מהעיכוב, ועוד.

במקרה של נהיגה תחת השפעת סמים יש להוכיח על פי בחינת הבדיקות האם היה כלל חשד סביר לביצוע הבדיקה, והאם מדובר בסם שנמצא בגוף זמן רב ולא השפיע על הנהיגה כלל.

עורך דין מקצועי יידע למצוא את הכשלים, והבעיות בתיק כך שגם עבירות חמורות יכולות להימחק, או להיות מומרות לעבירות קלות הרבה יותר בגלל בעיות שכאלה.

פנו לייעוץ ראשוני לעורך דין איתמר צור, המייצג בבתי המשפט לתעבורה בעבירות על מנת להילחם עד להשגת תוצאה מיטבית גם במקרים שנראים אבודים.

 

פנו לייעוץ ראשוני עורך דין איתמר צור - 050-7246247