skip to Main Content

מעצר עד תום ההליכים - מה חשוב לדעת?

חקירה משטרתית מתנהלת כאשר החשוד שנחקר מצוי בביתו ללא כל תנאי ורק מזומן לחקירה. לחילופין החשוד יכול להיות מצוי בתנאים מגבילים שונים ובמקרים חמורים יותר הוא יהיה נתון במעצר של ממש למשך החקירה. חקירה פלילית שמתנהלת במקרה כזה, מסתיימת פעמים רבות בהגשת כתב אישום בהליך מהיר כאשר אותו חשוד עדיין במעצר.

במקרה זה התביעה תגיש את כתב האישום כאשר לצידו בקשה למעצר של הנאשם (שהיה עד הרגע חשוד) עד תום ההליכים, שמשמעותו השארת הנאשם במעצר עד הכרעת דינו. החלטה על ידי בית המשפט נחשבת לחמורה ביותר מאחר והיא שוללת את זכות החופש של האדם עוד לפני שנקבע לגביו כי הוא אכן אשם, כך שהוא עדיין מוגדר בחזקת חף מפשע.

על מנת למנוע מצב שכזה, חשוב מאוד להתקשר עם עורך דין פלילי מקצועי בשלב כמה שיותר מוקדם. ייצוג וליווי משפטי לחשודים ונאשמים בכל שלבי ההליכים הפליליים זו ההתמחות של משרד עורך הדין איתמר צור.

עילות מעצר עד תום ההליכים 


מהווה הרחקה של הנאשם מהחברה תוך החזקתו במתקן כליאה מיוחד, בדרך כלל בסמוך או בתוך תחנת המשטרה. קיימות מספר עילות מעצר עד תום ההליכים:

  • סוג העבירה – כאשר מדובר בהאשמות בפשעים חמורים (למשל רצח), עבירות ביטחוניות, עבירות אלימות בדרגת חומרה גבוהה (כאלה אכזריות, שכוללות שימוש בנשק חם  או קר) ועבירות אלימות במשפחה.

  • מסוכנות הנאשם – כאשר קיים חשש כי הנאשם עשוי יהיה לפגוע בציבור באופן כללי (למשל, אם הוא מואשם בפדופיליה) או באדם/אנשים מסוימים.

  • חשש לשיבוש הליכי חקירה – במידה וקיים חשש סביר כי הנאשם עשוי יהיה להשפיע על עדים או להשמיד ראיות בזמן שהייתו מחוץ למעצר.


המטרות של התביעה לבקשת מעצר עד תום ההליכים הינן רבות, אך בפועל המעצר עצמו מאפשר להרחיק את הנאשם מסביבתו ולבצע חקירה כמה שיותר סגורה ללא השפעות חיצוניות. 

מעצר עד תום ההליכים – בכמה זמן מדובר?


לעומת סוגים אחרים הנהוגים בישראל, מעצר עד תום ההליכים יכול להימשך הרבה יותר ממספר ימים בודדים ולהימשך תקופה ארוכה עד לסיום ההליכים המשפטיים כנגד הנאשם, וזאת על פי בקשת המשטרה או פרקליטי התביעה. במקרה של מעצר עד תום ההליכים כמה זמן הוא יכול להימשך? הדבר תלוי בנסיבות, בהתנהלות המשטרה והתביעה וכמובן במקצועיות של עורך הדין הפלילי של הנאשם. בקשות הארכה מתאפשרות בדרך כלל לאחר כמה טווחי זמנים:

  • לאחר כ-30 ימים  – וזאת במידה והוגש כתב אישום, חלפו 30 ימים ועדיין לא התחיל המשפט בפועל. במקרה זה על התביעה להגיש בקשת הארכה ל- 30 ימים נוספים.

  • לאחר 9 חודשים – זהו פרק הזמן שבו אמור כבר להינתן גזר הדין. במידה ולא כך הדבר, על התביעה לבקש מהשופט להאריך את תקופת המעצר ב- 3 חודשים נוספים וזוהי ההארכה המקסימלית.


חשוב מאוד לדעת כי במקרה של מעצר עד תום ההליכים חוק שיכול לבוא לטובת הנאשם הוא הזכות לבקש לעיין בכל חומרי החקירה של המשטרה. באופן זה הנאשם מוחזק אך עדיין חשוף לכל חומרי החקירה, יכול ללמוד אותם יחד עם עורך דינו ולהגיב בהתאם בבית המשפט, ללא הפתעות לא צפויות. מעבר לזאת, גם אם מוגשת בקשה אין הדבר אומר שהנאשם אכן יהיה נתון במעצר כזה. יש הרבה מה לעשות לאורך הדרך על מנת לשחרר את אותו אדם בתנאים שונים, לביתו או לחלופות אחרות.

זמן המעצרמה מתרחש לאחר מכןהערות חשובות
30 יוםהתביעה יכולה לבקש הארכת מעצר עד תום ההליכים בעוד 30 יוםקבלת בקשת ההארכה, היא בתלות בכך שהוגש כתב אישום אך לא התחיל המשפט
9 חודשיםהתביעה יכולה לבקש הארכה ב-3 חודשיםקבלת בקשת הארכה של מעצר עד תום ההליכים תלויה בכך שלא ניתן גזר דין
12 חודשיםעל הארכה נוספת, לשלושה חודשים, רשאי להחליט רק בית המשפט העליוןבהמשך תתאפשר עוד הארכה בידי בית משפט עליון, לשלושה חודשים

ערר על מעצר עד תום ההליכים


חופש האדם וחירותו הינם עקרונות מאוד חשובים שאין להקל בהם ראש, במיוחד לאור העובדה כי מעצר עד תום ההליכים עשוי להיות ממושך ולהימשך חודשים רבים. לכן, במידה ושופט בית משפט אישר את בקשת התביעה למעצר זה, המדינה עדיין מאפשרת לנאשם להגיש ערר על מעצר עד תום ההליכים. הערעור בשלב זה אמור לכלול נימוקים שאמורים להסביר מדוע אין שום צורך להשאיר את הנאשם מוחזק. 

עם חלוף הזמן עשויים להתרחש גם שינויים שונים שיכולים להטות את הכף לטובת היעדר הצורך בהחזקת החשוד, מה שיכול להביא לשחרורו. למעשה, לאורך כל תקופת הזמן ניתן להגיש בקשה לביטול צו המעצר, במיוחד כאשר מתגלים חומרי ראיות חדשים, כשהנסיבות משתנות או כאשר חלפה לה תקופה ארוכה ללא התקדמות כלשהי במהלך החקירה. כמובן שלצורך העניין חשוב להתקשר עם עורך דין מקצועי אשר מנוסה בכל ההיבטים הקשורים בליווי של חשודים ונאשמים בפלילים. 

כיצד הוא יוכל לעזור לכם?


עורך דין פלילי מומלץ באמת הוא כזה אשר יוכל למנוע מהמיוצג שלו מעצר עד תום ההליכים והארכה נוספת בכל פעם. הוא יכול לעשות זאת על ידי הצגת ראיות שיטילו ספק באשמתו של הנאשם, הטלת דופי בהתנהלות המשטרה, מסקנותיה והחלטותיה, ייצוג הולם כבר בזמן החקירה המשטרתית, הצגת טיעונים להפגת החשש מפני פגיעה באדם אחר או ביצוע פעולות לשיבוש ראיות, הגשת עררים מרגע הוצאת צו המעצר וכמו כן, המלצה בפני בית המשפט על חלופות לסוג זה, לרבות ערבות או מעצר בית.

עו"ד פלילי איתמר צור הוא בדיוק האדם שתרצו לצידכם במידה ואתם מואשמים בפלילים. המוניטין והניסיון העשיר שצבר לאורך השנים כבר עזרו לרבים, בדרך לזיכוי מלא או הפחתה משמעותית ברמה הענישה. מוזמנים ליצור קשר לשם קביעת פגישת ייעוץ ראשונית במשרד שלנו.

 

שאלות ותשובות בנושא מעצר עד תום ההליכים


מעצר הוא צעד שמיושם במקרים של חשדות חמורים יחסית, בהם הרשעה תתבטא פעמים רבות במאסר. בנוסף, לא קל לזכות נאשמים או לבטל לגמרי תקופות מאסר. אז האם תקופת מעצר היא הכרח לא נעים, אבל כזה שכנראה יתקזז בהמשך? לא תמיד. מה כדאי ומה לא, זו שאלה אישית מאוד, בהתאם לנסיבות. אך במבט כללי, מעצר עד תום ההליכים מפשט את הדברים לרשויות ודי מסבך אותם לעציר. לדוגמה: כאשר "תום ההליכים" הוא לאחר כשנה, אבל העונש במקרה של הרשעה הוא חודשים בודדים. זהו מצב אפשרי, שפירושו ישיבה בכלא לחינם. מה לגבי מעצר ממושך "עד תום ההליכים", שלאחריו בית המשפט מזכה אתכם? גם יצאתם זכאים וגם קיבלתם וריציתם בפועל, עונש כבד למדי, על לא עוול בכפכם! וזהו סוג עונש שעליו לא ניתן לפצותכם באופן ישיר. בשונה מקנס כספי למשל, אי אפשר להחזיר לכם את חרותכם שנגזלה לכך וכך חודשים. לכן, במקרה של מעצר עד תום ההליכים, בהחלט חיוני למצוא עורך דין מקצועי.
כפי שראיתם בנושא עילות מעצר עד תום ההליכים, מעצר לא נועד להיות עונש בפני עצמו. בהקשר ראיות לכאורה מעצר עד תום ההליכים אף עשוי להיות קצר יחסית, בעזרת עורך דין אשר יציג ראיות סותרות. אך בפועל, מעצר הוא לא רק עונש, אלא עונש כבד למדי! הוסיפו לכך גם את המתח הנפשי. לגבי מעצר עד תום ההליכים כמה זמן זה יימשך סך הכל ומה תהיה תוצאת המשפט עצמו, הן שאלות אשר מציבות אי וודאות מתמשכת. המתח רק מתחזק ומתמשך, בעקבות תהליכים חוזרים של הארכת מעצר עד תום ההליכים. לכן עולה שאלה חשובה מאוד - האם תקופת מעצר עד תום ההליכים מקוזזת מתקופת מאסר בפועל, במידה והיא חלק מפסק הדין? התשובה לכך חיובית. לשם ההמחשה: ייתכן מצב שבו מורשעים ובית המשפט גוזר עונש מאסר. אלא שעונש זה מתקזז לגמרי עם תקופת מעצר עד תום ההליכים והעציר יוצא מיידית לחופשי!
"מעצר מנהלי" הוא מצב נוסף, שבו משך תקופת המעצר לא ידוע מראש. עם זאת, זה לא מעצר עד תום ההליכים אלא סוג מעצר שונה מהותית. זאת, כבר מהסיבה הפשוטה שאין לגביו "הליכים" משפטיים, שלגביהם ממתינים לסיום. שוני נוסף, הוא בכך שמעצר מנהלי לא מגיע בעקבות חשד לביצוע עברה אלא בעקבות חשש לביצוע עתידי של עברה! אכן, נושא מעט מוזר ובהחלט יוצא דופן. מעצר מנהלי הוא למעשה מעצר מונע, לשם מניעת סיכון לביטחון המדינה או הציבור, עליו מחליט שר הביטחון. גם לרמטכ"ל יכולת להחליט על מעצר כזה, אם כי יותר מוגבלת. רוב העצורים אינם עצורים במעצר מנהלי ופתוחות בפניהם אפשרויות הגנה רבות יותר, לכל אורך הדרך.
ישנה לעתים אפשרות לקבל פיצוי כספי מהמדינה על מעצר עד תום ההליכים, כולל תשלום הוצאות עורך דין. הוכחה שבוצע מעצר שווא ושאין בסיס להגשת כתב אישום, עשויה להוביל לכך. זה יכול להיות גם זיכוי מחמת הספק. למעשה, לבית המשפט סמכות להחליט על פיצוי על מעצר, גם ב"נסיבות אחרות שמצדיקות זאת". נזכיר בהקשר זה, שמעצר פירושו עוגמת נפש, פגיעה בשם הטוב, אובדן ימי עבודה ועוד - נזקים מצטברים לא מעטים, שלא פשוט לכמת כספית. בתי המשפט לא מפצים במקרים כאלה בסכומים גדולים והפיצויים עשויים שלא לכסות את כל הנזקים הכספיים. עם זאת, מדובר בסכומים כאלה (הנזקים וגם הפיצויים האפשריים), שהם בהחלט עשויים לסייע לצמצם נזקים. הפיצוי לא ניתן אוטומטית, אלא יש לבקש זאת לאחר הזיכוי.